Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
podawano na obiad, gdy przyjechał do jej domu, czerninę". (Zygmunt Gloger "Encyklopedia staropolska"). To właśnie czernina była ową czarną polewką, którą postawiono przed Jackiem Soplicą w domu Horeszków. Znana i chętnie gotowana jeszcze przed wojną, w latach trzydziestych, dziś zupełnie zapomniana. Może więc warto ją przypomnieć, bo afrodyzjak to przedni.

CZARNA POLEWKA

1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych
podawano na obiad, gdy przyjechał do jej domu, czerninę". (Zygmunt Gloger "Encyklopedia staropolska"). To właśnie czernina była ową czarną polewką, którą postawiono przed Jackiem Soplicą w domu Horeszków. Znana i chętnie gotowana jeszcze przed wojną, w latach trzydziestych, dziś zupełnie zapomniana. Może więc warto ją przypomnieć, bo afrodyzjak to przedni.<br><br>&lt;tit&gt;CZARNA POLEWKA&lt;/&gt;<br><br>1/2 szklanki świeżej krwi kaczki, gęsi lub prosięcia, 1/2 szklanki octu 6-procentowego, podroby z kaczki lub gęsi, 15 dag mięsa wieprzowego, 10 dag łazanek, 1 marchewka (10 dag), 1 pietruszka (10 dag), 1 cebula (10 dag), 3 liście laurowe, 4 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 suszonych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego