Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
do twarzy. Łatwo można się było skaleczyć, a poza tym taki sposób dzierżenia noża mógł przyprawić o niepotrzebne emocje co wrażliwszych współbiesiadników, w szczególności zaś białogłowy.
W XV wieku zalecano trzymanie noża za rękojeść, czyli trzonkiem w dłoni, nie zwracając go jednak w stronę współbiesiadnika, gdyż "zachowanie takie byłoby nieprzystojne". Chińczycy nie przestali traktować noża jako instrumentu agresji i usunęli go całkowicie ze swego stołu. Zastąpili nóż i widelec pałeczkami.
Kuchnia chińska nie wymaga jednak krajania podawanych potraw, nóż jest więc całkowicie zbędny. Ponieważ nie wszyscy umieją posługiwać się pałeczkami, nigdzie na świecie w chińskich restauracjach nie budzi zdziwienia prośba o
do twarzy. Łatwo można się było skaleczyć, a poza tym taki sposób dzierżenia noża mógł przyprawić o niepotrzebne emocje co wrażliwszych współbiesiadników, w szczególności zaś białogłowy.<br>W XV wieku zalecano trzymanie noża za rękojeść, czyli trzonkiem w dłoni, nie zwracając go jednak w stronę współbiesiadnika, gdyż "zachowanie takie byłoby nieprzystojne". Chińczycy nie przestali traktować noża jako instrumentu agresji i usunęli go całkowicie ze swego stołu. Zastąpili nóż i widelec pałeczkami.<br>Kuchnia chińska nie wymaga jednak krajania podawanych potraw, nóż jest więc całkowicie zbędny. Ponieważ nie wszyscy umieją posługiwać się pałeczkami, nigdzie na świecie w chińskich restauracjach nie budzi zdziwienia prośba o
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego