Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 08.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
postacią: ryb, mięsa, jaj i nabiału. Chleb, kasza, makaron, ryż i ziemniaki zawierają dużo skrobi. Ze względu na to, że białka różnią się budową chemiczną od skrobi i trawione są w układzie pokarmowym przez inne enzymy, zdarza się, że organizm nie jest w stanie strawić posiłku zawierającego oba te składniki. Dlatego powinnaś unikać łączenia ich, aby pokarm został lepiej strawiony. Idealny posiłek powinien zawierać produkty "neutralne" (czyli warzywa, z wyjątkiem ziemniaków) oraz produkty białkowe lub skrobiowe.
Na podstawie: dr. John Briffa "Zdrowa żywność", wyd. Bellona, Warszawa 2000.

Źródła białka

Mięso: indyk, kurczak, wołowina, baranina.
Ryby: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg.
Nabiał: sery, jaja
postacią: ryb, mięsa, jaj i nabiału. Chleb, kasza, makaron, ryż i ziemniaki zawierają dużo skrobi. Ze względu na to, że białka różnią się budową chemiczną od skrobi i trawione są w układzie pokarmowym przez inne enzymy, zdarza się, że organizm nie jest w stanie strawić posiłku zawierającego oba te składniki. Dlatego powinnaś unikać łączenia ich, aby pokarm został lepiej strawiony. Idealny posiłek powinien zawierać produkty "neutralne" (czyli warzywa, z wyjątkiem ziemniaków) oraz produkty białkowe lub skrobiowe. <br>Na podstawie: dr. John Briffa "Zdrowa żywność", wyd. Bellona, Warszawa 2000.<br><br>&lt;tit&gt;Źródła białka&lt;/&gt;<br><br>Mięso: indyk, kurczak, wołowina, baranina.<br>Ryby: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg.<br>Nabiał: sery, jaja
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego