Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
sól, pieprz Przygotować warzywa: marchew, cukinię, seler i por obrać, umyć i pokroić w słupki. Kolejno lekko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. (Wywar zachować do gotowania ryby). Osączone warzywa zmieszać i usmażyć na pozostałym maśle. Do warzyw dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Ryby sprawić, umyć, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wywarze z warzyw i osączyć.
Warzywa wyjmować z sosu łyżką cedzakową i układać na środku talerza, na wierzchu położyć kawałki ryby i polać sosem.

Polędwica z pieczarkami

2 kg polędwicy wołowej, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
sól, pieprz Przygotować warzywa: marchew, cukinię, seler i por obrać, umyć i pokroić w słupki. Kolejno lekko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki masła. (Wywar zachować do gotowania ryby). Osączone warzywa zmieszać i usmażyć na pozostałym maśle. Do warzyw dodać śmietanę i dusić, aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Doprawić solą i pieprzem.<br>Ryby sprawić, umyć, &lt;orig&gt;wyfiletować&lt;/&gt; i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w wywarze z warzyw i osączyć.<br>Warzywa wyjmować z sosu łyżką cedzakową i układać na środku talerza, na wierzchu położyć kawałki ryby i polać sosem.<br><br>&lt;tit&gt;Polędwica z pieczarkami&lt;/&gt;<br><br>2 kg polędwicy wołowej, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego