Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 52
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
niwelują enzymy antyoksydacyjne - dysmutaza i katalaza. Niestety, z wiekiem zmniejsza się ilość aktywnych cząsteczek tych substancji. Uczonym udało się wykazać związek pomiędzy ich działaniem a długością życia. Do badań użyto muszki owocowej. Wszczepiono jej geny odpowiedzialne za wydzielanie tych enzymów i w ten sposób życie owada wydłużono o jedną trzecią. Eksperyment ów udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość spożywanego pokarmu. Wiadomo, że mniejsze porcje jedzenia spowalniają metabolizm, a tym samym wydłużają życie. - Wnioski te potwierdzają obserwacje poczynione w naturalnym środowisku człowieka. Analiza diety pewnych górskich plemion żyjących na Kaukazie czy w Himalajach wykazała, że ich członkowie przyjmują dziennie
niwelują enzymy <orig>antyoksydacyjne</> - <orig>dysmutaza</> i <orig>katalaza</>. Niestety, z wiekiem zmniejsza się ilość aktywnych cząsteczek tych substancji. Uczonym udało się wykazać związek pomiędzy ich działaniem a długością życia. Do badań użyto muszki owocowej. Wszczepiono jej geny odpowiedzialne za wydzielanie tych enzymów i w ten sposób życie owada wydłużono o jedną trzecią. Eksperyment ów udowadnia jednoznacznie, iż na długość naszego życia wpływa ilość spożywanego pokarmu. Wiadomo, że mniejsze porcje jedzenia spowalniają metabolizm, a tym samym wydłużają życie. - Wnioski te potwierdzają obserwacje poczynione w naturalnym środowisku człowieka. Analiza diety pewnych górskich plemion żyjących na Kaukazie czy w Himalajach wykazała, że ich członkowie przyjmują dziennie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego