Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
człowiekowi sens takiego zabiegu, jeszcze się nie urodził. Prawdziwą słodycz winogron poznawano stopniowo, ucząc się nie tylko korzystania z ich dojrzałości, ale i uprawy krzewów.
Rzymsko-grecki świat winny objawił się wkrótce także w poezji, a zwłaszcza w Georgikach (u Wergiliusza), w których pachną już słodyczą wina nazwane imiennie, szczególnie Falerno. Te, które zwano Apianae, wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju
Oczywiście, najwięcej
człowiekowi sens takiego zabiegu, jeszcze się nie urodził. Prawdziwą słodycz winogron poznawano stopniowo, ucząc się nie tylko korzystania z ich dojrzałości, ale i uprawy krzewów.<br>Rzymsko-grecki świat winny objawił się wkrótce także w poezji, a zwłaszcza w Georgikach (u Wergiliusza), w których pachną już słodyczą wina nazwane imiennie, szczególnie Falerno. Te, które zwano Apianae, wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju<br>Oczywiście, najwięcej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego