pokrojoną w paski wędlinę, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wlać śmietankę, wrzucić szałwię, posolić i gotować na średnim ogniu ok. 2 min.<br>Włożyć do sosu ugotowane al dente <name type="prod">tagliatelle</>, posypać połową <name type="prod">parmezanu</>, doprawić solą, wymieszać, oprószyć resztką sera i natką. "Słomę i siano" najlepiej podawać w patelni, w której była przyrządzana.<br><gap><br><name type="prod">Fusilli lunghi</> in salsa gialla<br><name type="prod">Fusilli lunghi</> w żółtym sosie<br>40 dag <name type="prod">fusilli lunghi</>,<br>szklanka lekkiego bulionu warzywnego lub mięsnego, pół szklanki sosu z duszonej wołowiny, łyżka przecieru pomidorowego, żółtko, sok z polowy cytryny, łyżka mąki ziemniaczanej, plaska łyżeczka sproszkowanego szafranu, czarny pieprz, sól<br>Zagotować sos z duszonej wołowiny z polową