Typ tekstu: Książka
Autor: Choiński Adam
Tytuł: Jeziora kuli ziemskiej
Rok: 2000
przedziale od 0 do 14, natomiast stężenie określa się z dokładnością do 0,1. Najczęściej wody słodkie mają odczyn obojętny, czyli pH ok. 7, natomiast w praktyce za wody obojętne są uważane te, których odczyn mieści się w przedziale od 6,5 do 7,5. Gdy następuje wzrost ilości jonów H+ (a więc pH<7), wzrasta kwasowość wód (odczyn kwaśny), natomiast przewaga jonów OH- (pH>7) sprawia, że woda ma odczyn zasadowy (alkaliczny). Głównie wartość pH kształtują procesy gospodarki węglowej organizmów, a także opady, skały podłoża i dopływy wód powierzchniowych i podziemnych do mis jeziornych. Jakkolwiek wody jezior cechuje szeroki zakres zróżnicowania
przedziale od 0 do 14, natomiast stężenie określa się z dokładnością do 0,1. Najczęściej wody słodkie mają odczyn obojętny, czyli pH ok. 7, natomiast w praktyce za wody obojętne są uważane te, których odczyn mieści się w przedziale od 6,5 do 7,5. Gdy następuje wzrost ilości jonów H&lt;hi rend="upper"&gt;+&lt;/&gt; (a więc pH&lt;7), wzrasta kwasowość wód (odczyn kwaśny), natomiast przewaga jonów OH&lt;hi rend="upper"&gt;-&lt;/&gt; (pH>7) sprawia, że woda ma odczyn zasadowy (alkaliczny). Głównie wartość pH kształtują procesy gospodarki węglowej organizmów, a także opady, skały podłoża i dopływy wód powierzchniowych i podziemnych do mis jeziornych. Jakkolwiek wody jezior cechuje szeroki zakres zróżnicowania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego