Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
u Wergiliusza), w których pachną już słodyczą wina nazwane imiennie, szczególnie Falerno. Te, które zwano Apianae, wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju
Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.
Najgłośniej o winach zrobiło się
u Wergiliusza), w których pachną już słodyczą wina nazwane imiennie, szczególnie Falerno. Te, które zwano Apianae, wywodzono od pszczół (apes) i ich miodu; istotnie, były bardzo słodkie i pachniały jak Muskat. Wytwarzano win coraz więcej i coraz rozmaitszych w rodzaju i gatunku: Eugeniae, Nomentanae, Labrusca, a Pliniusz Starszy w swojej Historii naturalnej wymienia jeszcze Praefutianum, znane zwłaszcza na północy kraju<br>Oczywiście, najwięcej wina spożywano w domach bogatych Rzymian, podczas uczt cesarskich i świąt publicznych, kiedy czczono takie bóstwa, jak Librus i Licus. Towarzyszył temu rozkwit garncarstwa i ceramiki zdobionej, od amfor po etruskie miseczki i rzymskie dzbanki.<br>Najgłośniej o winach zrobiło się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego