Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
200°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (4-5 porcji)

JABŁKA ZE SMAŻONĄ KIEŁBASĄ

5 jabłek (50 dag), 50 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej, 6 łyżek rodzynek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli
Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i lekko posolić, dodać rodzynki, skórkę z cytryny, wino oraz 2 łyżki wody. Dusić 15 min na małym ogniu. Kiełbasę podzielić na 4 porcje, zrumienić ze wszystkich stron na margarynie i położyć na jabłkach. Razem
200°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (4-5 porcji)<br><br>&lt;tit&gt;JABŁKA ZE SMAŻONĄ KIEŁBASĄ&lt;/&gt;<br><br>5 jabłek (50 dag), 50 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej, 6 łyżek rodzynek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli<br>Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i lekko posolić, dodać rodzynki, skórkę z cytryny, wino oraz 2 łyżki wody. Dusić 15 min na małym ogniu. Kiełbasę podzielić na 4 porcje, zrumienić ze wszystkich stron na margarynie i położyć na jabłkach. Razem
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego