Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
1989] za maksymalny udział bobiku w dietach zbożowo-sojowych uważają 10. Natomiast Onaghise i Bowland [1977] stosowali dla prosiąt w wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej i stwierdzili podobne tempo wzrostu oraz wykorzystanie paszy jak zwierząt kontrolnych żywionych mieszanką zbożowo-sojową. Z kolei Falkowski i Jabłonowski [1993] wykazali, że 17% udział bobiku jako substytutu 50 białka śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszance dla odsadzonych prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze
1989] za <page nr=26> maksymalny udział bobiku w dietach zbożowo-sojowych uważają 10. Natomiast Onaghise i Bowland [1977] stosowali dla prosiąt w wieku od 4-13 tygodni mieszanki zawierające do 21% śruty bobikowej i stwierdzili podobne tempo wzrostu oraz wykorzystanie paszy jak zwierząt kontrolnych żywionych mieszanką zbożowo-sojową. Z kolei Falkowski i Jabłonowski [1993] wykazali, że 17% udział bobiku jako substytutu 50 białka śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszance dla odsadzonych prosiąt spowodował obniżenie wyników w porównaniu z grupą kontrolną. Podobny poziom (16,5%) bobiku zastosowali Wideński i in. [1990] całkowicie eliminując z mieszanki śrutę poekstrakcyjną sojową. Stwierdzili nieco wyższe dobowe przyrosty i lepsze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego