Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kronika Warszawy
Nr: 3
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1970
rozdziału żywności na podstawie instrukcji otrzymanych z Min. Rolnictwa i Reform Rolnych. Aprowizację oblężonego miasta trzeba było organizować systemem wojennym. Duży udział sklepów spółdzielczych i spółdzielców w dziedzinie aprowizacyjnej w oblężonej Warszawie skłania do szczegółowego omówienia warunków, w jakich wykonywano te zadania. Dyrektorem Miejskiego Zakładu Aprowizacyjnego (MZA) został mianowany Feliks Jabłoński, członek Rady nadzorczej "Społem". W końcu pierwszego tygodnia wojny M. Rapacki i S. Dippel z grupą pracowników "Społem" oddali się do dyspozycji komisarza cywilnego przy Dowództwie Obrony Warszawy - Stefana Starzyńskiego. W ten sposób kierownictwo służby aprowizacyjnej stolicy w czasie jej oblężenia spoczywało w rękach spółdzielców. 13 IX powstała przy MZA
rozdziału żywności na podstawie instrukcji otrzymanych z Min. Rolnictwa i Reform Rolnych. Aprowizację oblężonego miasta trzeba było organizować systemem wojennym. Duży udział sklepów spółdzielczych i spółdzielców w dziedzinie aprowizacyjnej w oblężonej Warszawie skłania do szczegółowego omówienia warunków, w jakich wykonywano te zadania. Dyrektorem Miejskiego Zakładu Aprowizacyjnego (MZA) został mianowany Feliks Jabłoński, członek Rady nadzorczej "Społem". W końcu pierwszego tygodnia wojny M. Rapacki i S. Dippel z grupą pracowników "Społem" oddali się do dyspozycji komisarza cywilnego przy Dowództwie Obrony Warszawy - Stefana Starzyńskiego. W ten sposób kierownictwo służby aprowizacyjnej stolicy w czasie jej oblężenia spoczywało w rękach spółdzielców. 13 IX powstała przy MZA
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego