Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod warunkiem jednak, że nie pochodzą z ferm hodowlanych, ale z gospodarstw domowych. Bierze się tu pod uwagę naturalne żywienie drobiu (bez udziału mieszanek paszowych), jak również naturalne jego zapłodnienie. Jaja nie zapłodnione są biologicznie martwe i dlatego nie należy ich stosować w diecie makrobiotycznej. Jajko zapłodnione można łatwo rozpoznać po tym, że jest małe i posiada charakterystyczny kształt: z jednego "bieguna" ma kształt owalny, z drugiego - bardziej spiczasty.



Makrobiotyka nie zaleca produktów nabiałowych, ale je dopuszcza, dlatego należy pamiętać o
Do produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego należą również jaja. Makrobiotyka uznaje, że pod względem odżywczym są one bardziej wartościowe niż mięso, pod warunkiem jednak, że nie pochodzą z ferm hodowlanych, ale z gospodarstw domowych. Bierze się tu pod uwagę naturalne żywienie drobiu (bez udziału mieszanek paszowych), jak również naturalne jego zapłodnienie. Jaja nie zapłodnione są biologicznie martwe i dlatego nie należy ich stosować w diecie makrobiotycznej. Jajko zapłodnione można łatwo rozpoznać po tym, że jest małe i posiada charakterystyczny kształt: z jednego "bieguna" ma kształt owalny, z drugiego - bardziej spiczasty.<br><br>&lt;gap&gt;<br><br>Makrobiotyka nie zaleca produktów nabiałowych, ale je dopuszcza, dlatego należy pamiętać o
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego