Typ tekstu: Prasa
Tytuł: CKM
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
5-6 lat, zanim miejscowi fachowcy zrobią z niego beczkę. Żeby koniak osiągnął potem właściwą jakość, musi leżakować - im dłużej, tym lepiej - w magazynach - najlepiej starych, o odpowiedniej wilgotności i ścianach pokrytych specjalnym grzybem - w końcu zaś być odpowiednio skomponowany z destylatów z różnych lat. W sumie, jak powiedział kiedyś Jean-Paul Camus, "Nie ma nic prostszego, niż wytwarzać koniak. Wystarczy mieć ojca, dziadka i pradziadka, którzy robili to przed tobą".

Świetny, bo stary i blady
Od 1983 roku stosuje się specjalne oznaczenia koniaków, które poszczególni wytwórcy uzupełniają własnymi, dodatkowymi symbolami:
- V.S. (very special, very superior, dawniej trzy gwiazdki) - 2,5
5-6 lat, zanim miejscowi fachowcy zrobią z niego beczkę. Żeby koniak osiągnął potem właściwą jakość, musi leżakować - im dłużej, tym lepiej - w magazynach - najlepiej starych, o odpowiedniej wilgotności i ścianach pokrytych specjalnym grzybem - w końcu zaś być odpowiednio skomponowany z destylatów z różnych lat. W sumie, jak powiedział kiedyś Jean-Paul Camus, "Nie ma nic prostszego, niż wytwarzać koniak. Wystarczy mieć ojca, dziadka i pradziadka, którzy robili to przed tobą".<br><br>&lt;tit1&gt;Świetny, bo stary i blady&lt;/tit1&gt;<br>Od 1983 roku stosuje się specjalne oznaczenia koniaków, które poszczególni wytwórcy uzupełniają własnymi, dodatkowymi symbolami:<br>- V.S. (very special, very superior, dawniej trzy gwiazdki) - 2,5
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego