Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Geograficzny
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1977
w grupie tematycznej 03 "Struktura przestrzenna wyżywienia i rolnictwa Polski", koordynowanej przez prof. dra Jerzego Kostrowickiego.
Finalny produkt żywnościowy jest rezultatem działalności wielu gałęzi gospodarki, przy czym wkład rolnictwa systematycznie maleje, rośnie natomiast udział pozarolniczych członów gospodarki żywnościowej. Rozwój tego kompleksu uzależniony jest więc od zharmonizowania dynamiki poszczególnych jego ogniw.
Jednym z najbardziej newralgicznych ogniw kompleksu gospodarki żywnościowej jest produkcyjno-handlowa obsługa rolnictwa.
Od sprawności tej obsługi zależy w dużej mierze efektywność funkcjonowania całego kompleksu żywnościowego. Jest ona bowiem pomostem łączącym rolnictwo z przemysłem wytwarzającym środki do produkcji rolnej oraz przetwarzającym produkty rolne.
Niedorozwój sfery produkcyjno-handlowej obsługi rolnictwa w Polsce
w grupie tematycznej 03 "Struktura przestrzenna wyżywienia i rolnictwa Polski", koordynowanej przez prof. dra Jerzego Kostrowickiego.<br>Finalny produkt żywnościowy jest rezultatem działalności wielu gałęzi gospodarki, przy czym wkład rolnictwa systematycznie maleje, rośnie natomiast udział pozarolniczych członów gospodarki żywnościowej. Rozwój tego kompleksu uzależniony jest więc od zharmonizowania dynamiki poszczególnych jego ogniw.<br>Jednym z najbardziej newralgicznych ogniw kompleksu gospodarki żywnościowej jest produkcyjno-handlowa obsługa rolnictwa.<br>Od sprawności tej obsługi zależy w dużej mierze efektywność funkcjonowania całego kompleksu żywnościowego. Jest ona bowiem pomostem łączącym rolnictwo z przemysłem wytwarzającym środki do produkcji rolnej oraz przetwarzającym produkty rolne.<br>Niedorozwój sfery produkcyjno-handlowej obsługi rolnictwa w Polsce
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego