Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)

Kalafior w cieście

1-2 kalafiory (1,2 kg), cukier, sól; do smażenia: 2 szklanki oleju; do przybrania: natka pietruszki, plasterki cytryny

CIASTO

1 szklanka mąki pszennej, sól, pieprz
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozgrzać i połączyć z bitą śmietaną
czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;Kalafior w cieście&lt;/&gt;<br><br>1-2 kalafiory (1,2 kg), cukier, sól; do smażenia: 2 szklanki oleju; do przybrania: natka pietruszki, plasterki cytryny<br><br>&lt;tit&gt;CIASTO&lt;/&gt;<br><br>1 szklanka mąki pszennej, sól, pieprz<br>Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozgrzać i połączyć z bitą śmietaną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego