Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 0406
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2000
Rok powstania: 1998
w oranżerii, w zamku joannitów w Łagowie - w mrocznych salach i refektarzu (specjalność restauracji: jadło szatańskie). Szef kuchni we dworze w Krobielowicach poleca przyrządzane na różne sposoby pstrągi, a szef kuchni w Domu Polonii w Pułtusku - jesiotry. W tym leżącym nad Narwią czternastowiecznym zamku książąt płockich są trzy restauracje - Turkusowa, Karmazynowa i Pod Złotym Jeleniem - które zdobyły ogólnopolską sławę. Nic dziwnego, skoro zamkowi kuchmistrze mają własną wędzarnię, bogato zaopatrzone piwnice z winami i staropolskimi nalewkami. Sami przygotowują też przetwory z polskich grzybów i warzyw. Według oryginalnych receptur sprzed wieków - jak zapewniają. Głównymi klientami w polskich zamkach jeszcze kilka lat temu byli
w oranżerii, w zamku joannitów w Łagowie - w mrocznych salach i refektarzu (specjalność restauracji: jadło szatańskie). Szef kuchni we dworze w Krobielowicach poleca przyrządzane na różne sposoby pstrągi, a szef kuchni w Domu Polonii w Pułtusku - jesiotry. W tym leżącym nad Narwią czternastowiecznym zamku książąt płockich są trzy restauracje - Turkusowa, Karmazynowa i Pod Złotym Jeleniem - które zdobyły ogólnopolską sławę. Nic dziwnego, skoro zamkowi kuchmistrze mają własną wędzarnię, bogato zaopatrzone piwnice z winami i staropolskimi nalewkami. Sami przygotowują też przetwory z polskich grzybów i warzyw. Według oryginalnych receptur sprzed wieków - jak zapewniają. Głównymi klientami w polskich zamkach jeszcze kilka lat temu byli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego