Typ tekstu: Książka
Autor: Siwoń Bolesław
Tytuł: Jak sterować rentownością przedsiębiorstwa
Rok: 1994
ma charakter historyczny i nie można z niej wyciągać żadnych wniosków na przyszłość.

Rozdział 5 KSZTAŁTOWANIE KOSZTÓW I WYNIKU FINANSOWEGO
5.1. Klasyfikacja kosztów produkcji
Bogata literatura poświęcona problematyce kosztów przynosi też wiele podziałów klasyfikacyjnych. Przed przystąpieniem do omawiania zasadniczej kwestii sygnalizowanej tytułem tego rozdziału, przypomnijmy sobie główne podziały kosztów. Klasyfikuje się je przyjmując za podstawę różne kryteria. Gdy podstawą tą jest:
- podmiot gospodarujący: rozróżnia się koszty przedsiębiorstwa, jednostki gospodarującej, branży, gałęzi itd.,
- przedmiot powodujący zużycie środków: wyróżnia się koszty działalności eksploatacyjnej, inwestycyjnej, finansowo wyodrębnionej, produkcji globalnej, towarowej, pomocniczej itd.,
- treść ekonomiczną zużycia: dzieli się je na koszty zużycia środków produkcji
ma charakter historyczny i nie można z niej wyciągać żadnych wniosków na przyszłość.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div1&gt;Rozdział 5 &lt;tit1&gt;KSZTAŁTOWANIE KOSZTÓW I WYNIKU FINANSOWEGO&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;5.1. Klasyfikacja kosztów produkcji&lt;/&gt;<br>Bogata literatura poświęcona problematyce kosztów przynosi też wiele podziałów klasyfikacyjnych. Przed przystąpieniem do omawiania zasadniczej kwestii sygnalizowanej tytułem tego rozdziału, przypomnijmy sobie główne podziały kosztów. Klasyfikuje się je przyjmując za podstawę różne kryteria. Gdy podstawą tą jest:<br> - podmiot gospodarujący: rozróżnia się koszty przedsiębiorstwa, jednostki gospodarującej, branży, gałęzi itd.,<br> - przedmiot powodujący zużycie środków: wyróżnia się koszty działalności eksploatacyjnej, inwestycyjnej, finansowo wyodrębnionej, produkcji globalnej, towarowej, pomocniczej itd.,<br> - treść ekonomiczną zużycia: dzieli się je na koszty zużycia środków produkcji
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego