Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 19
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
to kuchnie obydwu narodów różnią się bardzo. - Polacy lubią bardzo mięso, lubią jak na talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.

Kolor, smak i zapach

Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza
to kuchnie obydwu narodów różnią się bardzo. - Polacy lubią bardzo mięso, lubią jak na talerzu jest duży kawałek golonki, jedzą tłusto. Chińczycy preferują warzywa, dbają, by jedzenie było zdrowe - wyjaśnia. Inne zwyczaje panują też przy spożywaniu posiłków. - W Chinach nie mówi się przed jedzeniem "smacznego" ani po posiłku - "dziękuję" - mówi.<br><br>&lt;tit&gt;Kolor, smak i zapach&lt;/&gt;<br><br>Restauracja Pekińska przy ul. Kolejowej działa od 8 marca. Zwolennicy chińskiej kuchni już dawno ją odnaleźli. Bywalcy najczęściej zamawiają sobie podgrzewany półmisek z mieszaniną mięs - wołowego, wieprzowiny i kurczaka. Zachwycają się pikantno-kwaśną zupą, ryżem z owocami czy kaczką pekińską. Można też zamówić potrawę z owocami morza
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego