Typ tekstu: Książka Autor: Fereniec Jan Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa Rok wydania: 1997 Rok powstania: 1985
Zgłoś uwagę
UWAGA: Po wysłaniu zgłoszenia, otrzymasz wiadomość mailową z prośbą o jego potwierdzenie.
nakładów pracy bezpośredniej o około 10. Pracochłonność upraw podana jest w rozdziale III. Współczynnik pracochłonności informuje, ile razy nakłady pracy w rbh na 1 ha uprawy danej rośliny są większe lub mniejsze od pracochłonności uprawy zbóż. Współczynniki pracochłonności opracował między innymi D.Kopeć i G.Blohm (tabela 5.2.). Wg Kopcia współczynnik pracochłonności zbóż wynosi 1,0, a buraków cukrowych 4,5. W podobny sposób wskaźniki pracochłonności (intensywności) opracował wcześniej Langenbeck: zboża i rośliny strączkowe - 1,00 buraki cukrowe - 4,00 pozostałe okopowe - 3,00 rośliny pastewne wraz z naturalnymi użytkami zielonymi - 0,50 ugory i ziemia deputatowa - 0,25 G
nakładów pracy bezpośredniej o około 10. Pracochłonność upraw podana jest w rozdziale III.<br><hi rend="bold">Współczynnik pracochłonności</> informuje, ile razy nakłady pracy w rbh na 1 ha uprawy danej rośliny są większe lub mniejsze od pracochłonności <page nr=102> uprawy zbóż. Współczynniki pracochłonności opracował między innymi D.Kopeć i G.Blohm (tabela 5.2.). <gap><br>Wg Kopcia współczynnik pracochłonności zbóż wynosi 1,0, a buraków cukrowych 4,5. W podobny sposób wskaźniki pracochłonności (intensywności) opracował wcześniej Langenbeck:<br>zboża i rośliny strączkowe - 1,00 <br>buraki cukrowe - 4,00 <br>pozostałe okopowe - 3,00 <br>rośliny pastewne wraz z naturalnymi <br>użytkami zielonymi - 0,50 <br>ugory i ziemia deputatowa - 0,25 <br>G
wiemy, jak cenny jest Twój czas – zajmiemy Ci tylko chwilę.
Czy dasz nam szansę, abyśmy mogli dalej tworzyć źródło Twojej sprawdzonej, darmowej wiedzy, z której właśnie chcesz skorzystać? Bez wpływu z reklam będzie to po prostu niemożliwe.
Dlatego prosimy – dodaj naszą domenę, jako wyjątek lub skorzystaj z instrukcji i odblokuj wyświetlanie reklam na naszych serwisach.