Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zielone papryki (30 dag), 3 ząbki czosnku, 4 pomidory (40 dag), 2 szklanki czerwonego wina, 6 łyżek oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
Małże przygotować do gotowania według podanego sposobu, następnie zalać je 1 szklanką wina i gotować 5 min na małym ogniu, pod przykryciem. Co pewien czas potrząsać rondlem, aby małże równomiernie się ugotowały. Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą (wywar zachować). Odrzucić zamknięte muszle, z pozostałych wyjąć małże.
Cebulę i czosnek obrać
zielone papryki (30 dag), 3 ząbki czosnku, 4 pomidory (40 dag), 2 szklanki czerwonego wina, 6 łyżek oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej, 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki zmielonego białego pieprzu<br>Małże przygotować do gotowania według podanego sposobu, następnie zalać je 1 szklanką wina i gotować 5 min na małym ogniu, pod przykryciem. Co pewien czas potrząsać rondlem, aby małże równomiernie się ugotowały. Następnie przecedzić przez sito wyłożone gazą (wywar zachować). Odrzucić zamknięte muszle, z pozostałych wyjąć małże.<br>Cebulę i czosnek obrać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego