Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
przed końcem pieczenia polać banany rumem.
Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60
przed końcem pieczenia polać banany rumem.<br>Ponieważ to obiad świąteczny, polecam wina nieco droższe. Do schabu proponuję francuskie Beaujolais Villages - George Dubeouf '96 (ok. 40 zł). Jest lekkie, a zarazem ciemne, aż purpurowe, z wyraźnym aromatem owocowym: począwszy od malin, poprzez truskawki aż do śliwek, z odrobiną pieprzu i banana. Najlepsze jest wino młode, lekko schłodzone, o temperaturze 14°C. Można je podać także do sałatki z białą kiełbasą, zupy sabaudzkiej i do mostka cielęcego. Tym, którzy chcą zaszaleć, proponuję do dania głównego wino hiszpańskie z regionu Rioja, np. dojrzałą Rioja Gran Reserva "Conde de Valdemar" rocznik '85, '86 lub '89 (60
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego