Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
1.Technologia produkcji
Generalnie wszystkie mleczarnie zajmują się przerobem mleka. Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.
W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze
1.Technologia produkcji&lt;/&gt;<br>Generalnie wszystkie mleczarnie zajmują się przerobem mleka. Jednakże w zależności od tego, na co przerabiane jest mleko, wyróżnia się kilka typów zakładów mleczarskich. Najprostszy zakład to mleczarnia typu miejskiego, produkująca mleko spożywcze, śmietanę i napoje mleczne. Produkcja mleka spożywczego polega na jego pasteryzacji i normalizacji zawartości tłuszczu. Normalizację wykonuje się w ten sposób, że odbiera się cały tłuszcz zawarty w mleku naturalnym i dodaje go w ilościach ustalonych dla danego gatunku mleka. Uzyskuje się w ten sposób nadwyżkę tłuszczu mlekowego, z której produkuje się śmietankę.<br>W innym typie zakładu ze śmietany wytwarza się masło. Masło produkuje się ze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego