Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
wrażliwością na obecność specyficznych substancji (deskryptorów). Powinni też umieć precyzyjnie opisywać ich zapach i smak, używając np. takich określeń, jak ziemisty, stęchły, aromatyczny lub przypominający plastyfikatory.
Wybrani oceniający nowo tworzonego zespołu nie powinni być uprzednio szkoleni. Powinni natomiast przejść trening w rozpoznawaniu subtelnych różnic między różnymi rodzajami zapachów i smaków.
Nowo wybranych oceniających należy zapoznać z metodami oceny zapachu i smaku, a zrobić to powinien doświadczony oceniający lub konsultant. Wybrani oceniający powinni też zdobyć pewne doświadczenie w posługiwaniu się tymi metodami, zanim jeszcze wezmą czynny udział w pracach zespołu testującego.
Precyzja wyniku zależy od liczebności zespołu. Ważne jest, aby każdy oceniający
wrażliwością na obecność specyficznych substancji (deskryptorów). Powinni też umieć precyzyjnie opisywać ich zapach i smak, używając np. takich określeń, jak ziemisty, stęchły, aromatyczny lub przypominający plastyfikatory.<br>Wybrani oceniający nowo tworzonego zespołu nie powinni być uprzednio szkoleni. Powinni natomiast przejść trening w rozpoznawaniu subtelnych różnic między różnymi rodzajami zapachów i smaków.<br>Nowo wybranych oceniających należy zapoznać z metodami oceny zapachu i smaku, a zrobić to powinien doświadczony oceniający lub konsultant. Wybrani oceniający powinni też zdobyć pewne doświadczenie w posługiwaniu się tymi metodami, zanim jeszcze wezmą czynny udział w pracach zespołu testującego.<br>Precyzja wyniku zależy od liczebności zespołu. Ważne jest, aby każdy oceniający
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego