Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.
Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad sto lat francuska firma Chiron, położona w sercu Alp - Sabaudii. Z niej pochodzi kuskus sprzedawany na naszym rynku.
Od niedawna również w Polsce można kupić kuskus błyskawiczny, wytwarzany na skalę przemysłową. W procesie produkcyjnym gotuje się go 4 min na parze o temperaturze 120°C. Dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowywania kaszy w domu. Wystarczy wsypać ją do głębokiej salaterki, zalać wrzącą posoloną wodą, tak by przykryła kaszę centymetrową
kuskusu w Afryce Północnej powstała w 1979 roku w Safax w Tunezji. Otrzymuje się w niej 500 kg kaszy na godzinę.<br>Jednym z największych na świecie producentów tego specjału jest licząca ponad sto lat francuska firma Chiron, położona w sercu Alp - Sabaudii. Z niej pochodzi kuskus sprzedawany na naszym rynku.<br>Od niedawna również w Polsce można kupić kuskus błyskawiczny, wytwarzany na skalę przemysłową. W procesie produkcyjnym gotuje się go 4 min na parze o temperaturze 120°C. Dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowywania kaszy w domu. Wystarczy wsypać ją do głębokiej salaterki, zalać wrzącą posoloną wodą, tak by przykryła kaszę centymetrową
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego