Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu palenia, który jest prawdziwą sztuką. Ziarna ogrzewane są do temperatury ok. 200-300 °C. Od tego, jak długo poddawane są wysokiej temperaturze, zależy później ich wygląd i przede wszystkim - smak.

Palenie jasne trwa tylko siedem minut. Ziarna zaczynają podskakiwać (niczym popcorn), podwaja się ich wielkość, przybierają barwę cynamonu. Powierzchnia ziarna pozostaje sucha.

Palenie średnie trwa 11 minut. Ziarna są ciemniejsze, lecz nadal suche. Tracą lekko kwaskowy posmak jasno palonej kawy.

Palenie ciemne kończy się mniej więcej po 13 minutach, gdy ziarna
je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu palenia, który jest prawdziwą sztuką. Ziarna ogrzewane są do temperatury ok. 200-300 °C. Od tego, jak długo poddawane są wysokiej temperaturze, zależy później ich wygląd i przede wszystkim - smak.<br><br>Palenie jasne trwa tylko siedem minut. Ziarna zaczynają podskakiwać (niczym popcorn), podwaja się ich wielkość, przybierają barwę cynamonu. Powierzchnia ziarna pozostaje sucha.<br><br>Palenie średnie trwa 11 minut. Ziarna są ciemniejsze, lecz nadal suche. Tracą lekko kwaskowy posmak jasno palonej kawy.<br><br>Palenie ciemne kończy się mniej więcej po 13 minutach, gdy ziarna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego