Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Ubić 5 jaj i zmiksować je z ostudzoną mąką z masłem. Porcję ciasta podzielić na dwie połowy. Piec każdą oddzielnie na blasze wysmarowanej tłuszczem przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Ciasto przełożyć kremem karpatkowym.

*



Maria Majerczyk - Stasikówka

Pascha

1 litr mleka zagotować. Rozmieszać 5 całych jajek z 1/2 litra śmietany i wlać do mleka. Powstały serek odcedzić na sicie. 1 kostkę masła rozetrzeć ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce sera, olejek pomarańczowy i bakalie. Paschę wyłożyć na pokruszone biszkopty, a na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę
mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.<br>Ubić 5 jaj i zmiksować je z ostudzoną mąką z masłem. Porcję ciasta podzielić na dwie połowy. Piec każdą oddzielnie na blasze wysmarowanej tłuszczem przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.<br>Ciasto przełożyć kremem karpatkowym.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Maria Majerczyk - Stasikówka&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Pascha&lt;/&gt;<br><br>1 litr mleka zagotować. Rozmieszać 5 całych jajek z 1/2 litra śmietany i wlać do mleka. Powstały serek odcedzić na sicie. 1 kostkę masła rozetrzeć ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce sera, olejek pomarańczowy i bakalie. Paschę wyłożyć na pokruszone biszkopty, a na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego