Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
2 łyżki pasty sezamowej (tahini), 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka zmielonych nasion kolendry, 4 goździki, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz; do smażenia: olej
Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 20 min, opłukać, osuszyć ręcznikiem jednorazowym, podsmażyć z obu stron na oleju i ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu. Pastę sezamową wymieszać z 3 łyżkami wody, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Mieszanką tą polać plastry bakłażana i piec je 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego bakłażana trzymać w cieple. Proso przebrać, opłukać i osączyć. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dodać
2 łyżki pasty sezamowej (tahini), 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka zmielonych nasion kolendry, 4 goździki, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz; do smażenia: olej<br>Bakłażany umyć, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 20 min, opłukać, osuszyć ręcznikiem jednorazowym, podsmażyć z obu stron na oleju i ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu. Pastę sezamową wymieszać z 3 łyżkami wody, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Mieszanką tą polać plastry bakłażana i piec je 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Upieczonego bakłażana trzymać w cieple. Proso przebrać, opłukać i osączyć. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dodać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego