Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna nazwa - wermut.
Prócz tego jeszcze cała garść ziół szlachetnych kształtuje jego smak i aromat, a wśród nich: bez czarny, dzięgiel, gałka muszkatołowa, goryczka, goździki, hizop lekarski, kosaciec, kolender, kora chinowca, majeranek, szałwia, tymianek, cynamon, rumianek, tatarak...i skórka pomarańczy.
Dobrze, co z tego wychodzi, każdy widzi; Włosi chwalą się najlepszą kompozycją wermutów słodkich spod
zamrażanie, ale także filtrowanie, kilkumiesięczne stabilizowanie, butelkowanie. Istota wermutu, czyli skład mikstur ziołowych, które nadają napitkowi tak charakterystyczny smak, pozostaje owiana mgiełką tajemnicy, przechowywanej w piwnicach domów producenckich, najwyraźniej jednak, rzekłbym, dominująco, występuje w nich smak piołunu (arthemisia absynthium, arthemisia pontica), od którego to niemieckiego określenia pochodzi współczesna nazwa - wermut.<br>Prócz tego jeszcze cała garść ziół szlachetnych kształtuje jego smak i aromat, a wśród nich: bez czarny, dzięgiel, gałka muszkatołowa, goryczka, goździki, hizop lekarski, kosaciec, kolender, kora chinowca, majeranek, szałwia, tymianek, cynamon, rumianek, tatarak...i skórka pomarańczy.<br>Dobrze, co z tego wychodzi, każdy widzi; Włosi chwalą się najlepszą kompozycją wermutów słodkich spod
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego