Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 03
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
wartości odżywczych. Raz dziennie jedz surówkę.
3. Ziemniaków nie traktuj jako porcji warzyw, ponieważ zawierają głównie węglowodany, a także roślin strączkowych - są głównym źródłem skrobi i białka.
4. Soki owocowe i warzywne potraktuj jako jedną porcję, gdyż pozbawione są błonnika. Pamiętaj, że przygotowane ze świeżych produktów są bardziej wartościowe.
5. Suszone owoce możesz traktować jako jedną z 5 porcji, ale wtedy pozostałe posiłki powinny zawierać inne owoce i warzywa.
Mimo że są bogate w błonnik, nie zawierają witaminy C oraz są wysokokaloryczne (np. 100 g suszonych śliwek = 240 kcal.).
6. Mrożone i konserwowane owoce i warzywa zalicz do pięciu porcji - mają
wartości odżywczych. Raz dziennie jedz surówkę.<br>3. Ziemniaków nie traktuj jako porcji warzyw, ponieważ zawierają głównie węglowodany, a także roślin strączkowych - są głównym źródłem skrobi i białka. <br>4. Soki owocowe i warzywne potraktuj jako jedną porcję, gdyż pozbawione są błonnika. Pamiętaj, że przygotowane ze świeżych produktów są bardziej wartościowe. <br>5. Suszone owoce możesz traktować jako jedną z 5 porcji, ale wtedy pozostałe posiłki powinny zawierać inne owoce i warzywa. <br>Mimo że są bogate w błonnik, nie zawierają witaminy C oraz są wysokokaloryczne (np. 100 g suszonych śliwek = 240 kcal.).<br>6. Mrożone i konserwowane owoce i warzywa zalicz do pięciu porcji - mają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego