Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 32
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
najlepszą.

Köszeg

Jest to wywar z kilku gatunków ryb, w którym po przetarciu przez sito gotuje się pozbawione ości filety z karpia. Porcje są duże, podawane w kociołkach. Kiedyś zupa rybacka była piekielnie ostra, dziś jest raczej umiarkowana, ale każdy z gości może ją sobie ku radości kelnera odpowiednio doprawić. Świetne zupy rybackie podają w halaszcsardach specjalizujących się właśnie w daniach z ryb.
Najlepszą zupę rybacką z reguły dostaję w Regi Sipos w Obudzie przy Lajos utca 46. Przeszło sto lat temu pan Sipos pierwszy zastosował gotowanie zupy rybackiej z pozbawionymi ości filetami, za co zapewne bez czyśćca dostał się do
najlepszą.<br><br>&lt;tit&gt;Köszeg&lt;/&gt;<br><br>Jest to wywar z kilku gatunków ryb, w którym po przetarciu przez sito gotuje się pozbawione ości filety z karpia. Porcje są duże, podawane w kociołkach. Kiedyś zupa rybacka była piekielnie ostra, dziś jest raczej umiarkowana, ale każdy z gości może ją sobie ku radości kelnera odpowiednio doprawić. Świetne zupy rybackie podają w halaszcsardach specjalizujących się właśnie w daniach z ryb.<br>Najlepszą zupę rybacką z reguły dostaję w Regi Sipos w Obudzie przy Lajos utca 46. Przeszło sto lat temu pan Sipos pierwszy zastosował gotowanie zupy rybackiej z pozbawionymi ości filetami, za co zapewne bez czyśćca dostał się do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego