Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 09.04
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).

Czerwone i czarne

Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte
3-4 min) czy okruchami i pyłem (wystarczy 1-2 min).<br><br>&lt;tit&gt;Czerwone i czarne&lt;/&gt;<br><br>Jak dzielimy herbaty? Zebrana z pola i szybko wysuszona (tak, by nie dopuścić do fermentacji) to herbata zielona. Jej królestwem są Chiny i Japonia. Z liści częściowo sfermentowanych powstają herbaty ulung, zwane czerwonymi. Najlepsze pochodzą z Tajwanu. Jeżeli zaś proces fermentacji doprowadzi się do końca, to mamy herbatę czarną, czyli tę, którą najczęściej pijamy. Produkuje się ją w wielu krajach, ale najbardziej szlachetne pochodzą ze Sri Lanki i Indii. Jest jeszcze herbata biała, najdroższa i najbardziej wyrafinowana, na którą składają się wyłącznie młode pędy nierozwiniętych liści, ukryte
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego