Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 21
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
najlepiej preparatów multiwitaminowych lub produktów naturalnych: fasoli, szpinaku i pomarańczy.

Wolne rodniki

2 proc. tlenu wykorzystywanego przez komórki przekształca się w wolne rodniki, które ułatwiają cholesterolowi LDL wnikanie w ściany naczyń inicjując miażdżycę. Wolne rodniki docierają również do organizmu z zewnątrz: ze spalin i promieni słońca.

Jak osłabić działanie rodników? Temperament nadczynnego tlenu poskramiają trzy witaminy: A, E i C. Te tradycyjne antyutleniacze znajdziemy w preparatach multiwitaminowych oraz w mleku i jego przetworach, rybach, owocach i warzywach.

Sól

To nie sól jest czynnikiem wywołującym nadciśnienie, lecz sód, który wchodzi w skład soli kuchennej. Zamiast zalecanych 5 g, które spełniają potrzeby organizmu
najlepiej preparatów multiwitaminowych lub produktów naturalnych: fasoli, szpinaku i pomarańczy.<br><br>&lt;tit&gt;Wolne rodniki &lt;/&gt;<br><br>2 proc. tlenu wykorzystywanego przez komórki przekształca się w wolne rodniki, które ułatwiają cholesterolowi LDL wnikanie w ściany naczyń inicjując miażdżycę. Wolne rodniki docierają również do organizmu z zewnątrz: ze spalin i promieni słońca.<br><br>Jak osłabić działanie rodników? Temperament nadczynnego tlenu poskramiają trzy witaminy: A, E i C. Te tradycyjne antyutleniacze znajdziemy w preparatach multiwitaminowych oraz w mleku i jego przetworach, rybach, owocach i warzywach.<br><br>&lt;tit&gt;Sól&lt;/&gt;<br><br>To nie sól jest czynnikiem wywołującym nadciśnienie, lecz sód, który wchodzi w skład soli kuchennej. Zamiast zalecanych 5 g, które spełniają potrzeby organizmu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego