Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy medyczne
Rok: 1996
B1
Ważne dla: Wzrost, funkcje układu nerwowego i mięśniowego, produkcja energii.
Źródło witamin Produkty zbożowe, orzechy, fasola, groch, ryż, mięso i podroby.
Witamina B2
Ważne dla: Przemiany energetyczne, wzrost, prawidłowe funkcjonowanie tkanek.
Źródło witamin Mięso, wątroba, ryby, produkty mleczne, brokuły i szpinak, drób.
Niacyna (Witamina B3)
Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.
Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa zielone (brokuły, szczypiorek) i orzechy.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Ważne dla: Przemiana białkowa, tłuszczowa i węglowodanowa. Poprawia wygląd skóry i włosów.
Źródło witamin Mięso, podroby, produkty zbożowe, groch i ziemniaki.
Witamina B6
Ważne dla: Funkcje
B1<br>Ważne dla: Wzrost, funkcje układu nerwowego i mięśniowego, produkcja energii.<br>Źródło witamin Produkty zbożowe, orzechy, fasola, groch, ryż, mięso i podroby.<br>Witamina B2<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne, wzrost, prawidłowe funkcjonowanie tkanek.<br>Źródło witamin Mięso, wątroba, ryby, produkty mleczne, brokuły i szpinak, drób.<br>Niacyna (Witamina B3)<br>Ważne dla: Przemiany energetyczne. W dużych ilościach może zmniejszyć poziom cholesterolu.<br>Źródło witamin Podroby, mięso, ryby, drób, produkty pełnoziarniste, mleko, jaja, warzywa zielone (brokuły, szczypiorek) i orzechy.<br>Witamina B5 (kwas pantotenowy)<br>Ważne dla: Przemiana białkowa, tłuszczowa i węglowodanowa. Poprawia wygląd skóry i włosów.<br>Źródło witamin Mięso, podroby, produkty zbożowe, groch i ziemniaki.<br>Witamina B6<br>Ważne dla: Funkcje
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego