Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Grappa (Graspa) najbardziej popularna jest na północy Włoch, w regionach podgórskich, zimniejszych, gdzie znana jest jako trunek "alpejski" od bardzo dawna. Dziś, złagodzony w mocy, uładzony w zapachu i smaku, dostaje się na stoły bardziej powszechne, a czasem wręcz wyrafinowane. Jej zróżnicowanie jest znaczne, a wytwarzanie mocno złożone, bardziej niż Whisky czy Brandy. Trudności dotyczą doboru i przygotowania właściwych wytłoczyn. Powiada się, że praca winiarza i gorzelnika jest na tym poziomie bardzo bliska sobie, ale też i sprzeczna. Bowiem kiedy winiarz stara się pozbyć z moszczu wytłoczyn i osadu jak najszybciej, gorzelnik, dla którego te odpady stają się surowcem, pragnie przeciągnąć
Grappa (Graspa) najbardziej popularna jest na północy Włoch, w regionach podgórskich, zimniejszych, gdzie znana jest jako trunek "alpejski" od bardzo dawna. Dziś, złagodzony w mocy, uładzony w zapachu i smaku, dostaje się na stoły bardziej powszechne, a czasem wręcz wyrafinowane. Jej zróżnicowanie jest znaczne, a wytwarzanie mocno złożone, bardziej niż Whisky czy Brandy. Trudności dotyczą doboru i przygotowania właściwych wytłoczyn. Powiada się, że praca winiarza i gorzelnika jest na tym poziomie bardzo bliska sobie, ale też i sprzeczna. Bowiem kiedy winiarz stara się pozbyć z moszczu wytłoczyn i osadu jak najszybciej, gorzelnik, dla którego te odpady stają się surowcem, pragnie przeciągnąć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego