Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
normą europejską, wprowadzoną w Polsce jako PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.
Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".
Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną kombinacją doznań związanych z percepcją zapachu, smaku oraz reakcjami nerwu trójdzielnego w trakcie testowania". Na to wrażenie "mają wpływ doznania dotykowe, termiczne, odczuwanie bólu
normą europejską, wprowadzoną w Polsce jako PN-EN 1622 . Zasadniczym przedmiotem EN 1622 jest sposób oznaczania liczby progowej zapachu (TON, ang. threshold odournumber) i liczby progowej smakowitości lub smaku (TFN, ang. thresholdflavour number) wody o temperaturze 25&730;C.<br>Przetłumaczenie zawartej w międzynarodowej normie ISO 5492 definicji zapachu nie sprawiało trudności: "Zapach jest właściwością organoleptyczną rozpoznawaną organem powonienia podczas wąchania pewnych substancji lotnych".<br>Wyraz "smakowitość" był proponowany jako polski odpowiednik pojęcia flavour, Oznaczające go wrażenie, które jest: "złożoną kombinacją doznań związanych z percepcją zapachu, smaku oraz reakcjami nerwu trójdzielnego w trakcie testowania". Na to wrażenie "mają wpływ doznania dotykowe, termiczne, odczuwanie bólu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego