przez kilka minut. Przed podaniem usunąć nici, pokroić w plastry, podawać z sosem oraz pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową (mrożona lub z puszki).<br>Kotlety schabowe z rozmarynem i pomarańczą<br><gap><br>400 g schabu, 2 pomarańcze, ząbek czosnku, suszony rozmaryn, 4 łyżki oleju, sól, pieprz<br>Mięso opłukać, wykroić z niego 4 kotlety. Zbić je, oprószyć pieprzem i rozmarynem. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.<br>Pomarańcze sparzyć. Jedna obrać, podzielić na cząstki. Z drugie wycisnąć sok.<br>Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Wyjąć.<br>Do tłuszczu ze smażenia kotletów włożyć pomarańcze, zalać sokiem. Chwilę podgrzewać.<br>Mięso obłożyć pomarańczami