Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.
Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.
Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia
w kadziach fermentacyjnych i po osiągnięciu przez nią należytego stopnia ukwaszenia wprowadza się ją do masielnicy. Po oddzieleniu maślanki masło wygniata się do uzyskania odpowiedniej zawartości wody i formuje w kostki lub pakuje do beczek. Jako produkty uboczne powstają mleko chude i maślanka.<br>Mleko w proszku produkuje się metoda rozpyłową. Znormalizowane, pasteryzowane i ochłodzone mleko zagęszcza się w wyparce próżniowej, a następnie suszy w wyparce rozpyłowej. Otrzymany proszek przesiewa się i pakuje. Często stosuje się dodatki smakowe.<br>Sery wytwarza się przez strącanie z mleka kazeiny po zaprawieniu go podpuszczką lub zakwaszeniu. Jako produkt uboczny powstaje serwatka. Skrzep po oddzieleniu serwatki rozdrabnia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego