pokroić w plastry. Obsmażyć je z obu stron na rozgrzanej połowie masła. Oprószyć majerankiem, papryką, solą i pieprzem.<br>* Kaszankę podgrzać we wrzątku, pokroić na kawałki, obsmażyć na reszcie masła razem z talarkami cebuli.<br>* Kaszankę ułożyć na plasterkach cebuli, obłożyć obsmażonymi jabłkami i nie mieszając, podgrzać pod przykryciem. Podawać z pieczywem.<br><name type="prod">Zupa grochowa z grzankami</>, <name type="prod">mortadela w cieście</><br>* Czas przygotowania zupy 50 minut<br>* Czas przygotowania II dania 15 minut<br>Składniki: 25 dag żółtego łuskanego grochu w połówkach, 5 dag wędzonego boczku, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 4 kromki czerstwego chleba, listek laurowy, szczypta suszonego cząbru, łyżka majeranku, sól, pieprz