Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Płomyk
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1953
potrawa. Robi się tak - ciasto całkiem skromnie, trochę jaj, mleka, no, jak na naleśniki. A nadzienie się robi z gotowanych kartofli ze słoniną i smażoną cebulą. I smaży się to - na patelni, przewracając na obie strony, a potem zawija farsz i znowu podsmaża. Mnie ciocia tego nauczyła! Są świetne! No, a do herbaty nie bez tego, że jakieś tam ciasteczka przyniosą. Ja ci upiekę trochę kruchych...
- Jesteś kochana! Chyba że tylko w tym wypadku zaryzykuję naleśniki!
No i patrzcie, jak to wyszło: Małgosia dostała i pączki, i ciastka, a ogniwo skombinowało nawet cała tacę apetycznych kanapek - ale śliczne, rumiane, smażone, ogromne naleśniki
potrawa. Robi się tak - ciasto całkiem skromnie, trochę jaj, mleka, no, jak na naleśniki. A nadzienie się robi z gotowanych kartofli ze słoniną i smażoną cebulą. I smaży się to - na patelni, przewracając na obie strony, a potem zawija farsz i znowu podsmaża. Mnie ciocia tego nauczyła! Są świetne! No, a do herbaty nie bez tego, że jakieś tam ciasteczka przyniosą. Ja ci upiekę trochę kruchych... <br>- Jesteś kochana! Chyba że tylko w tym wypadku zaryzykuję naleśniki! <br>No i patrzcie, jak to wyszło: Małgosia dostała i pączki, i ciastka, a ogniwo skombinowało nawet cała tacę apetycznych kanapek - ale śliczne, rumiane, smażone, ogromne naleśniki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego