jaja, 2 łyżki śmietanki, 10 dag boczku wędzonego, 5 dag utartego <name type="prod">parmezanu</>, cebula, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól<br>Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć razem 2-3 min.<br>Jaja roztrzepać widelcem w dużej misce, posolić, wymieszać ze śmietanką i <name type="prod">parmezanem</>.<br>Ugotować spaghetti al dente, odcedzić i natychmiast przełożyć do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszać do chwili, gdy jaja lekko się zetną, po czym polać stopionym boczkiem z cebulą.<br>Przełożyć na półmisek lub podać w naczyniu, w którym danie było przyrządzane (carbonare należy jeść bardzo ciepłą).<br>WARTO WIEDZIEĆ: Carbonara ma wiele wersji. Jedni robią