Typ tekstu: Książka
Autor: Krzymowska-Kostrowicka Alicja
Tytuł: Geoekologia turystyki i wypoczynku
Rok: 1997
pozytywny) lub niższym (w przypadku przewagi emocji negatywnych). Kulturowo akceptowany sposób odżywiania się, a zwłaszcza nadużywanie środków podniecających, wpływa również na charakter percepcji. Człowiek jest fizjologicznie dostosowany do stanu, w którym lekko odczuwa łaknienie i w tym stanie jest najbardziej aktywny percepcyjnie. Nadmiar pożywienia powoduje zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu pola asocjacyjnego mózgu, a tym samym ogranicza zdolność postrzegania. Człowiek rekompensuje te braki środkami pobudzającymi typu używek (kawy, herbaty lub papierosów), podnoszącymi poziom adrenaliny we krwi, a tym samym wzmagającymi procesy asocjacyjne. Jest to jednak w dłuższym czasie szkodliwe, gdyż niejako "usypia" naturalne regulatory funkcjonowania mózgu. Znacznie groźniejsze jest stosowanie środków odurzających
pozytywny) lub niższym (w przypadku przewagi emocji negatywnych). Kulturowo akceptowany sposób odżywiania się, a zwłaszcza nadużywanie środków podniecających, wpływa również na charakter percepcji. Człowiek jest fizjologicznie dostosowany do stanu, w którym lekko odczuwa łaknienie i w tym stanie jest najbardziej aktywny percepcyjnie. Nadmiar pożywienia powoduje zakłócenia w prawidłowym funkcjonowaniu pola asocjacyjnego mózgu, a tym samym ogranicza zdolność postrzegania. Człowiek rekompensuje te braki środkami pobudzającymi typu używek (kawy, herbaty lub papierosów), podnoszącymi poziom adrenaliny we krwi, a tym samym wzmagającymi procesy asocjacyjne. Jest to jednak w dłuższym czasie szkodliwe, gdyż niejako "usypia" naturalne regulatory funkcjonowania mózgu. Znacznie groźniejsze jest stosowanie środków odurzających
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego