uformować kulę, owinąć w przezroczystą folię, włożyć na pół godziny do lodówki, schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować placek na grubość 4-5 mm, wyciąć gwiazdki dużą foremek, mniejsza foremką wyciąć środek, gwizdki ułożyć na blasze na papierze pergaminowym, piec około 10 min w temperaturze 190oC, zdjąć z blachy, polewą zrobić rozmaite ażurowe wzorki, ostudzić.<br>Miodownik<br>Składniki:<br><gap><br>Na karmel 2 łyżki cukru zrumienić na patelni, zalać 100 ml wody, gotować, żeby się rozpuścił, a potem zgęstniał, żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać lekko podgrzany miód, wcześniej przyrządzony karmel, przyprawę do piernik, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i