Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Polityka
Nr: 32
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
zamówi bogracsgulyas z wołowiny lub babgulyas, czyli zupę fasolową na wędzonej golonce. Są to z reguły tak obfite zupy, że podobnie jak po rybackiej należy zamawiać po nich tylko deser w postaci naleśników (palacsinta), których jest wszelaka mnogość. Najlepsze wszakże to naleśniki a` la Gundel, nadziewane orzechowo-migdałową masą z bakaliami, polane sosem z gorzkiej czekolady i podawane na płonąco. Dobry obiad z dwóch dań z karafką wina stołowego na osobę w średniej klasy przyzwoitym lokalu kosztuje ok. 1500 ft (25 zł). Węgierska gastronomia zawsze słynęła ze smacznej kuchni, dużych dań i umiarkowanych cen, a w wyniku zeszłorocznej akcji niemal całkowicie
zamówi bogracsgulyas z wołowiny lub babgulyas, czyli zupę fasolową na wędzonej golonce. Są to z reguły tak obfite zupy, że podobnie jak po rybackiej należy zamawiać po nich tylko deser w postaci naleśników (palacsinta), których jest wszelaka mnogość. Najlepsze wszakże to naleśniki a` la Gundel, nadziewane orzechowo-migdałową masą z bakaliami, polane sosem z gorzkiej czekolady i podawane na płonąco. Dobry obiad z dwóch dań z karafką wina stołowego na osobę w średniej klasy przyzwoitym lokalu kosztuje ok. 1500 ft (25 zł). Węgierska gastronomia zawsze słynęła ze smacznej kuchni, dużych dań i umiarkowanych cen, a w wyniku zeszłorocznej akcji niemal całkowicie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego