Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
puttanesca zdecydowanie różni się od spaghetti alla milanese czy bolognese, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, anchois i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. Allium sativum, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A pasta puttanesca, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.

PASTA PUTTANESCA

25 dag
puttanesca&lt;/&gt; zdecydowanie różni się od &lt;foreign&gt;spaghetti alla milanese&lt;/&gt; czy &lt;foreign&gt;bolognese&lt;/&gt;, spożywanych codziennie w każdym włoskim domu. Ma ostry, podniecający smak, bo jest w niej mnóstwo czosnku, ostrej papryki, &lt;foreign&gt;anchois&lt;/&gt; i kaparów. Neapol do dziś mocno pachnie czosnkiem. W starożytności Rzym dosłownie nim śmierdział. &lt;foreign&gt;Allium sativum&lt;/&gt;, czyli czosnek pospolity, zawiera bowiem bakteriobójcze fitoncydy i działające podniecająco olejki eteryczne. Jedzono więc czosnek powszechnie w Azji Mniejszej, skąd ta roślina pochodzi, w starożytnej Grecji i wreszcie w całym rzymskim imperium. A &lt;foreign&gt;pasta puttanesca&lt;/&gt;, nosząca smak i sekret grzechu, już w samej swej nazwie podniecająca, po prostu nawiązała do antycznej tradycji.<br><br>&lt;tit&gt;PASTA PUTTANESCA&lt;/&gt;<br><br>25 dag
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego