Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
krochmalni.
Wycierkę po wysuszeniu wykorzystuje się jako paszę. Krochmalnie pracują sezonowo. Kampania rozpoczyna się ze zbiorem ziemniaków i trwa ok. 100dni.
8.2.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków
Przy produkcji skrobi powstają następujące rodzaje ścieków: ze spławiaków i płuczek ziemniaczanych, wody sokowe, z przemywania i wirowania skrobi oraz wody barometryczne. Ścieki ze spławiaków i płuczek zawierają zanieczyszczenia mechaniczne: piasek, glinę, kłącza i części ziemniaków. Zawartość substancji rozpuszczonych jest niewielka, ale wzrasta z upływem kampanii. Wody sokowe to rozcieńczony sok komórkowy ziemniaka. Zawierają one rozpuszczone białka i węglowodany, cienkie włókienka wycierki i ziarenka skrobi.
Ostatnia grupa zawiera niewielkie ilości tych samych
krochmalni.<br>Wycierkę po wysuszeniu wykorzystuje się jako paszę. Krochmalnie pracują sezonowo. Kampania rozpoczyna się ze zbiorem ziemniaków i trwa ok. 100dni.<br>8.2.2.Pochodzenie, ilość i jakość ścieków<br>Przy produkcji skrobi powstają następujące rodzaje ścieków: ze spławiaków i płuczek ziemniaczanych, wody sokowe, z przemywania i wirowania skrobi oraz wody barometryczne. Ścieki ze spławiaków i płuczek zawierają zanieczyszczenia mechaniczne: piasek, glinę, kłącza i części ziemniaków. Zawartość substancji rozpuszczonych jest niewielka, ale wzrasta z upływem kampanii. Wody sokowe to rozcieńczony sok komórkowy ziemniaka. Zawierają one rozpuszczone białka i węglowodany, cienkie włókienka wycierki i ziarenka skrobi.<br>Ostatnia grupa zawiera niewielkie ilości tych samych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego