Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.

2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka
Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).
Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej
powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;tit1&gt;2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka&lt;/&gt;<br>Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).<br>Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego