tłuszcz 0,7g<br>Torebkę włożyć do 1l gotującej się osolonej wody. <br>Gotować na słabym ogniu ok. 20 minut.<br>Po ugotowaniu osączyć i opłukać torebkę krótko zimną wodą. Do smaku można dodać masło.<br>Smacznego!<br><name type="prod">Halina<br>Ryż</><br>po mazursku<br>20 dkg ryżu, 1/2 l wody lub wywaru z mięsa,<br>25 dkg boczku wędzonego (ugotowanego),<br>25 dkg suszonych śliwek, 8 dkg żółtego <br>sera, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku,<br>tłuszcz i bulka tarta do naczynia.<br><name type="prod">Ryż</> opłukać, zalać wrzącą wodą lub wywarem, zamieszać, przykryć i gotować przez 15 minut. Śliwki umyć, namoczyć i wypestkować, ugotować, skropić sokiem z cytryny.<br>Następnie do