Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
następnie sokiem z cytryn zasypanych solą.

PRZEPIÓRKI, BAŻANTY, KUROPATWY
Do smażenia przepiórek służyły specjalne brytfanny z siatką zamiast dna. Ptactwo dostarczało do zamku gospodarstwo w Czarnych Dołach, gdzie była również hodowla bażantów. Przepiórki, zanurzane w roztrzepanym jajku lub obtaczane w bułce startej tak drobno jak grysik, układało się w tych brytfannach i piekło bezpośrednio nad płomieniem, na piękny jasnobrązowy kolor. Mięso musiało być półsurowe.
Niektóre naczynia i narzędzia używane w kuchni pochodziły jeszcze z czasów "starego Herzoga", jak rodzina i służba mówiła między sobą o Janie Henryku XI.
- Często przyrządzaliśmy jarzyny zapiekane w cieście francuskim. Jeśli potrawa po wyjęciu z pieca
następnie sokiem z cytryn zasypanych solą.<br><br>&lt;tit1&gt;PRZEPIÓRKI, BAŻANTY, KUROPATWY&lt;/tit1&gt;<br>Do smażenia przepiórek służyły specjalne brytfanny z siatką zamiast dna. Ptactwo dostarczało do zamku gospodarstwo w Czarnych Dołach, gdzie była również hodowla bażantów. Przepiórki, zanurzane w roztrzepanym jajku lub obtaczane w bułce startej tak drobno jak grysik, układało się w tych brytfannach i piekło bezpośrednio nad płomieniem, na piękny jasnobrązowy kolor. Mięso musiało być półsurowe.<br>Niektóre naczynia i narzędzia używane w kuchni pochodziły jeszcze z czasów "starego Herzoga", jak rodzina i służba mówiła między sobą o Janie Henryku XI.<br>- Często przyrządzaliśmy jarzyny zapiekane w cieście francuskim. Jeśli potrawa po wyjęciu z pieca
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego