Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
przede wszystkim od technicznych rozwiązań dotyczących gospodarki wodno-ściekowej oraz zagospodarowania wysłodków. Technologia wymaga zużywania bardzo dużych ilości wody.
Buraki cukrowe zawierają około 27% suchej masy, w tym około 20% cukru, 5% miąższu (pektyny, nierozpuszczalne białka, sole organiczne i inne), 1,5% celulozy i 0,5% popiołu. Ze składu fabrycznego buraki są spławiane silnym strumieniem wody do podnośnika lub pompy przenoszącej je do płuczki buraczanej - również stale zasilanej wodą. Po usunięciu błota, piasku itp. są transportowane do krajalni, a następnie - w postaci krajanki - do dyfuzorów.
W dyfuzorach (bateriach urządzeń załadowywanych okresowo lub zautomatyzowanych dyfuzorach o działaniu ciągłym) przebiega proces ekstrakcji cukru
przede wszystkim od technicznych rozwiązań dotyczących gospodarki wodno-ściekowej oraz zagospodarowania wysłodków. Technologia wymaga zużywania bardzo dużych ilości wody.<br>Buraki cukrowe zawierają około 27% suchej masy, w tym około 20% cukru, 5% miąższu (pektyny, nierozpuszczalne białka, sole organiczne i inne), 1,5% celulozy i 0,5% popiołu. Ze składu fabrycznego buraki są spławiane silnym strumieniem wody do podnośnika lub pompy przenoszącej je do płuczki buraczanej - również stale zasilanej wodą. Po usunięciu błota, piasku itp. są transportowane do krajalni, a następnie - w postaci krajanki - do dyfuzorów.<br>W dyfuzorach (bateriach urządzeń załadowywanych okresowo lub zautomatyzowanych dyfuzorach o działaniu ciągłym) przebiega proces ekstrakcji cukru
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego